R-Force, een studie van IP, toont de slagkracht van radio

FacebookTwitterLinkedIn

In een reclameomgeving waarin de concurrentie voortdurend toeneemt, blijft de radio een bijzonder doeltreffend medium, dat bovendien almaar meer adverteerders weet te overtuigen.

 

De impact van radioreclame werd al vaak gemeten en bewezen, maar in Franstalig België hadden we nooit eerder een studie op grote schaal uitgevoerd die dat duidelijk aantoont. Nu, met de R-Force-studie van IP, is dat wel het geval. Die levert voor het Zuiden van het land benchmarks van de gemiddelde reclameherinnering van een radiocampagne (recall) en de correcte toewijzing aan het merk.

R-Force heeft gedurende vijf maanden (van september 2015 tot februari 2016) de doeltreffendheid van 40 radiocampagnes gemeten bij 8 000 respondenten van 18 tot 64 jaar. Bedoeling van de studie: de impact van de radio nagaan op zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria:

– De impact van radio op de naamsbekendheid van het merk: top of mind, spontaan en geholpen.

– De impact op de waardering, de aanbeveling en de koopintentie.

 

De resultaten van de R-Force-studie spreken boekdelen en tonen duidelijk aan dat het medium een reële impact heeft op de luisteraars: na een radiocampagne liggen alle KPI`s van het merk ongeveer 20 % hoger (Top of Mind: +18 %, Spontane bekendheid: +27 %, Aanbeveling: +25 %, Koopintentie: +25 %). 

 

Het originele van de gekozen methodologie schuilt in het vergelijken van de klassieke KPI (bekendheid – likebility) op drie groepen respondenten:

Regulars: dagelijkse luisteraars (luisteren zo goed als iedere dag naar de radio)

Non Regulars: luisteraars die iedere week maar niet iedere dag naar de radio luisteren.

Occasionals / Non Listeners: mensen die minder dan eenmaal per week naar de radio luisteren.

 

De studie toont concreet aan dat, voor alle indicatoren, de scores beduidend veel hoger uitvallen bij mensen die vaak naar de radio luisteren, en dus zeker aan de reclame zijn blootgesteld, dan bij gelegenheidsluisteraars of mensen die nooit naar de radio luisteren (niet blootgesteld aan de reclame).